De uitgebreide geschiedenis van Blackjack- Deel 1
Als je een oude film kijkt of een film met een oud verhaal, zoals de Titanic, zie je ze al voorbij komen; speelkaarten. De bekende klaver, ruiten, schoppen en harten. Een van de bekendste spellen die je kan spelen in de gokwereld is blackjack. In dit artikel ga ik je proberen om zo’n goed mogelijk beeld van de geschiedenis van blackjack te geven. Ja, zo goed mogelijk want het is nog steeds niet duidelijk waar het wereldberoemde gokspel nou eigenlijk is ontstaan.
Wat de Amerikaanse wiskundige en Richard Epstein, liefhebber van blackjack, schreven in The Theory of Gambling and Statistical Logic is het volgende;“The exact origin of the game of blackjack is rather murky”. Letterlijk vertaald naar het Nederlands; “De exacte oorsprong van Blackjack is nogal duister”. Klinkt geheimzinnig toch…? Laat ik eens kijken hoe ver ik kom.
Het begin in Chinama
Blackjack wordt, zoals iedereen weet, gespeeld met kaarten. Om die reden gaan we eerst kijken naar de geschiedenis van de speelkaarten. In het keizerlijke hof van China werd er in de 9e eeuw voor het eerst gespeeld met kaarten door de keizer en zijn vrouw. Het “bladerspel” werd het genoemd. De kaarten leken toen nog niet op de kaarten die wij nu kennen. Ruiten, schoppen, harten en klaver kenden ze toen nog niet. Het schijnt dat de kaarten eruit zagen als papieren met afbeeldingen van dominostenen erop. Via Egypte en het Midden-Oosten kwamen de kaarten in de 14e eeuw Europa binnen. Zo werden de kaartspellen langzaam verspreid over de hele wereld. Maar de kaarten waren duur. Te duur voor de meeste mensen met een gewoon inkomen. De kaarten moesten namelijk met de handgemaakt worden. Ze werden geschilderd en gekalligrafeerd. Dat kostte veel tijd en geld. Speelkaarten waren over het algemeen alleen te vinden aan het hof en in sommige kloosters. Maar er werd niet mee gegokt want de kaarten werden over het algemeen alleen bedoeld voor educatieve doeleinden. De kaarten werden pas populair in de 15e eeuw, toen de drukpers werd uitgevonden en zo kaartspellen werden gedrukt. Hierdoor konden de speelkaarten voor minder verkocht worden en raakten steeds meer mensen in bezit van de kaarten.
In theorie kan blackjack dus niet ouder zijn dan de 15e eeuw. Sommige historici beweren dat de romeinen wel een vorm van blackjack speelden. Dit gebeurde niet met kaarten maar met hout. Maar volgens anderen is dit niet mogelijk. Er zitten namelijk zoveel eeuwen tussen de Romeinse tijd en de introductie van de speelkaarten in Europa. Hierdoor lijkt het praktisch onmogelijk dat er een verband is.
Door naar Frankrijk
In 1600 en 1700 werd een kaartspel in Frankrijk gespeeld dat vingt-et-un genoemd werd. Het kaartspel dat we kennen als Een-en-twintigen, oftewel 21. Bij dit kaartspel werd er gespeeld met geld, gokken dus. Het kaartspel werd alleen gespeeld op het Franse hof en dit wijst er op dat er tijdens het bewind van Lodewijk XIV, de Zonnekoning, het spel erg populair was. De “Zonnekoning” hield er namelijk van om rijk en uitbundig te leven. Dit klinkt logisch als je het mij vraagt. De rijken die speelden voor geld. Wat ook een belangrijk argument in dit verhaal is het nummer 21 die belangrijk is bij blackjack. Zoals je waarschijnlijk al weet is 21 de hoogste score die je kunt halen met je kaarten. Ga je over de 21 heen, verlies je je inzet. Gelukkig geldt dit ook voor je tegenspeler: de dealer. Ook zijn er mensen die blackjack nog steeds een-en-twintigen noemen. Genoeg aanknopingspunten dus.
Wil je weten hoe dit verder gaat? Het vervolg ben ik al aan het schrijven voor je!