Gokproblemen in Suriname zorgt voor jonge gokverslaafden
FIn Nederland is het heel vanzelfsprekend dat je voor je 18de niet mag én kan gokken. Maar in Suriname is dat wel anders. Ondanks de wet kunnen kinderen makkelijk aan loten komen. Dat zorgt voor grote problemen tijdens de ontwikkeling van jongeren.
Gokhuizen
De afgelopen periode zijn er veel Suribet-kantoren, gokhuizen, geopend in de wijken van Suriname. Het is een echte trend geworden want de Surinaamse jongeren hangen de hele dag in deze kantoren. De jongeren geven al hun geld uit aan Suribet loten. Geld dat bedoeld is voor de bus naar school. Ook gaan jongeren steeds minder naar werk omdat ze geen geld hebben om daar te komen omdat ze al hun salaris uitgeven aan de loten. De kans op gokverslaafden in het land wordt steeds groter. Dit zorgt voor veel (geld)problemen thuis maar ook voor ruzies onderling de jongeren in de gokhuizen of op straat. Dit alles is Stichting Rumas ook opgevallen.
Stichting Rumas
Stichting Rumas is een organisatie die werkt met jongeren tussen de 12 en 24 jaar. Rumas maakt zich ernstig zorgen over de gokkende jonge mensen omdat ze dagelijks hun geld uitgeven aan de loten. Milton Tuart, de arbeidsbemiddelaar bij Rumas, wilt geen geld meer geven aan de jongeren die zeggen geen bus geld te hebben maar ondertussen hun geld uitgeven aan de Suribet loten. Veel jongeren komen zo in de schulden omdat ze geld moeten lenen om een busrit te kunnen betalen naar werk of school. Tuart wilt dit voorkomen door het gokprobleem onder de Surinamers aan te pakken. Stichting Rumas probeert de jongeren zoveel mogelijk bewust te maken van de gevolgen van gokken. Daarnaast probeert Rumas ze ook te leren hoe ze om moeten gaan met geld, te budgetteren. De organisatie ziet graag strenge maatregelen rondom het gokken in de Suribet kantoren.
Jongeren onder de 18
Hoe bizar het ook klinkt maar de meeste jongeren die gokken zijn nog niets eens 18. Net als in Nederland is het ook in Suriname verboden om te gokken onder de 18 jaar. Maar de kinderen in Suriname komen heel makkelijk een gokhuis binnen omdat er bijna nooit om legitimatie gevraagd wordt. Ook supermarkten munten het op de kinderen door hun loten te verkopen. Er is geen controle en dat is zorgwekkend. Veel kinderen raken gokverslaafd en weten hier niet mee om te gaan. Volgens Tuart is Suribet degene die verantwoordelijk is voor deze situatie en moeten hun maatregelen gaan nemen. In mei 2018 had Suribet aangekondigd voorbereidingen te gaan treffen voor de introductie van de Smart Card. Deze kaart zal er voor gaan zorgen dat het gokken onder de achttien onmogelijk zou gaan worden. Het is nu in geval nog steeds afwachten wanneer de Smart Card zal gaan komen.
Voor nu is het belangrijk dat de overheid zich ook gaat inzetten en de groei op de gokhuizen remt. Gebeurt dit niet, dan blijven de jongeren blootgesteld worden aan het gokken en wordt de verleiding alsmaar groter. Zo wordt het moeilijker om het probleem aan te pakken.