KSA en politie leggen beslag op 100 illegale gokzuilen: vier verdachten in beeld
Dat de KSA hard optreedt tegen illegale gokzuilen, bleek deze week wederom. In samenwerking met maar liefst 200 politieagenten heeft deze waakhond in steden in het midden en western van het land invallen gedaan. Vorig jaar augustus vonden er ook al invallen plaats, toen in Rotterdam en Enschede. Ditmaal was Rotterdam wederom aan de beurt, samen met Utrecht en Den Haag. Naast dat er beslag werd gelegd op 100 zogeheten Cash Centers en een miljoen euro die op buitenlandse bankrekeningen stonden, zijn er ook een viertal verdachten in beeld die mogelijk verantwoordelijk zijn voor de handel in Cash Centers en zich bevinden in de onderwereld. De betrokken winkeleigenaren lopen nu het risico op sluiting van hun zaak.
In 2016 werden er voor het eerst door de KSA boetes uitgedeeld. Een tweetal cafés in Amersfoort en Zutphen waren toen de uitverkorenen. Ze kregen een boete opgelegd van 20.000 tot 40.000 euro. Dat dit een weinig afschrikwekkende werking heeft gehad, laten de cijfers hieronder wel zien.
Wat is een gokzuil?
Een gokzuil is een computer waarmee gewed kan worden op sportwedstrijden. Via de computer stort je eerst geld om vervolgens via een app geld in te zetten op je favoriete wedstrijd. Wanneer je wint, dan ontvang je het gewonnen bedrag uit de zuil. Dat dit allemaal anoniem gebeurt, maakt het voor veel spelers aantrekkelijk om eens een gokje te wagen. Dat laten de cijfers ook wel zien. Dat er maar liefst 100 Cash Centers in beslag zijn genomen afgelopen week, toont wel aan hoe groot het probleem is. En dat het ook harstikke illegaal is, daar lijkt men zich vooralsnog weinig van aan te trekken, of het is de spelers niet duidelijk dat dit bij de wet verboden is.
Gokzuilen hebben in korte tijd flinke groei doorgemaakt
Terwijl er onlangs een nieuwe wet is aangenomen die online kansspelen zal legaliseren vanaf medio 2020, blijkt er ook offline zich veel af te spelen waar de controlerende instanties het maar druk mee hebben, Gokzuilen lijken als paddenstoelen uit de grond te schieten. En niet zonder reden, want het hebben van zo’n computer in een café, koffiezaak of snackbar schijnt een lucratieve bezigheid te zijn. Volgens onderzoek kan er maar liefst 182.000 euro mee worden verdiend. En da’s een leuk “zakcentje” voor de eigenaar van de zaak die zo’n apparaat in de zaak heeft staan. Benieuwd naar wat er door alle zaken waar zo’n zuil staat gezamenlijk wordt verdiend? Het gaat naar schatting om maar liefst 37 miljoen euro. En aangezien daar geen belasting over wordt betaald, loopt de overheid een flink bedrag mis aan inkomsten.
Speler heeft oneerlijke kansen
De lezer van dit artikel zal zich misschien gelijk afvragen dat als er zoveel aan wordt verdiend door de aanbieders, de speler het onderspit delft. En dat is inderdaad het geval. Gokzuilen staan er niet bepaald om bekend dat je er als speler rijk van wordt. Het is vooral een manier voor de eigenaar van de zaak om extra inkomsten te genereren. Normaliter hoort de RTP (Return to Player) tussen de 50 en 90% te liggen. Dit zijn normale percentages die de speler een eerlijke kans geven op winst. Dat er voor een gokzuil slechts een RTP van 20% geldt, zegt genoeg. Toch blijken gokzuilen een grote aantrekkingskracht te hebben op bezoekers van cafés en dergelijke.
Gokzuilen opvallend vaak te vinden in Turkse eetgelegenheden
Opvallend is dat de gokzuilen met name te vinden zijn onder een bepaalde bevolkingsgroep. Het betreft veelal Turkse eetgelegenheden. Met de wetenschap in het achterhoofd dat het een gesloten gemeenschap betreft en de zuilen vaak verdekt opgesteld staan, wanen de eigenaren van de zaak zich relatief veilig.