Minister Dekker verleent duidelijkheid over de afkoelperiode voor Nederlandse gokbedrijven
In een brief van 9 september 2019, gaat Minister voor Rechtbescherming Sander Dekker, nader in op de Kamervragen die op 22 augustus van dit jaar zijn gesteld met betrekking tot de zogenoemde afkoelperiode die onderdeel zal uitmaken van de nieuwe regelgeving uit de Kansspelen op Afstand wetgeving (KOA).
De afkoelperiode betreft een periode waarin aanbieders van kansspelen die de afgelopen 2 jaar wet- en regelgeving hebben overtreden door hun bedrijfsvoering en reclame actief op de nederlandse markt te richten, geen vergunning aanvraag kunnen indienen.
De afkoelperiode bedraagt dus een aaneengesloten periode van 2 jaar, die met terugwerkende kracht ingaat op het moment dat een bepaald bedrijf zijn aanvraag bij de Nederlandse Kansspelautoriteit (KSA) heeft ingediend.
Deze regel zorgt er dus voor dat bedrijven en gokaanbieders alleen een succesvol een KOA vergunning kunnen aanvragen indien zij aantonen dat zij de twee jaar voorafgaand aan het indienen van de aanvraag niet actief zijn geweest op de Nederlandse markt en daarom dus ook niet in overtreding zijn geweest van Nederlandse gokregelgeving.
De Minister heeft ook nader uitgelegd wat er door de KSA precies verstaan wordt onder illegale aanbieders van kansspelen die zich richten of hebben gericht op de Nederlandse markt. De KSA past verschillende criteria toe om te bepalen of een aanbieder zich op dit moment richt op de Nederlandse gokker. Denk bijvoorbeeld aan de volgende punten:
- De aanbieder maakt gebruik van een website welke eindigt op .nl
- De aanbieder maakt gebruik van de nederlandse taal
- De aanbieder biedt betaalmethoden en – middelen aan die door Nederlandse personen worden gebruikt, zoals bijvoorbeeld iDeal.
- De aanbieder maakt reclame via kanalen en op manieren waaruit blijkt dat deze reclame uitingen gericht zijn op de Nederlandse markt.
Verder blijken ook criteria uit andere documenten, zoals het sanctiebesluit Unibet, waarin bekend werd gemaakt dat Trannel International Ltd een boete van 470,000 euro kreeg voor voor het accepteren van weddenschappen van Nederlandse gokkers via de bekende goksite Unibet.eu.
Hoewel een website met een .nl adres een duidelijk teken is voor het illegaal aanbieden van kansspelen aan Nederlandse personen, is het niet absoluut vereist dat een website zich door middel van reclame of taal specifiek richt op de Nederlandse consument. De KSA merkte in het boetebesluit van Trannel op dat de Unibet website vanuit Nederland gewoon toegankelijk was en niet op enigerlei wijze geblokkeerd was. Het feit dat de website toegankelijk was voor nederlandse spelers, was voldoende om van illegaal aanbieden van kansspelen te kunnens spreken.
De Wet Kansspelen op Afstand zal naar verwachting vanaf 1 januari 2021 van kracht worden. De KSA is van plan om vergunningaanvragen vanaf 1 juli 2020 te accepteren. Dit betekent dat de eerste goedgekeurde aanbieders die niet onderhevig zijn aan de afkoelperiode, hoogstwaarschijnlijk op 1 januari 2021 meteen kunnen beginnen met het aanbieden van online kansspelen.
Gelet op de afkoelperiode, zal het voor bedrijven zoals Trannel International Ltd even duren voordat deze zich legaal op de Nederlandse markt kunnen richten. De boete voor Trannel, welke een 100% dochteronderneming is van de bekende Kindred Group, is bekendgemaakt op 19 augustus 2019. Een kort rekensommetje duidelijk maakt dat het voor de bedrijven achter Unibet weinig zin zal hebben om op 1 juli 2020 al een aanvraag in te dienen.