Test jezelf en kom erachter of je een verslaafde gokker bent
Het is natuurlijk geweldig om te gokken, bijna iedereen houdt er wel van. Maar het is een klein beetje gevaarlijk, juist omdat het zo leuk is. Hoe vaker je het doet, des te leuker het wordt en het is al leuk vanaf de eerste keer. Het is niet voor niets dat casino’s zo ontzettend veel verdienen en zulke enorme bouwwerken kunnen neerzetten en loterijen zulke gigantische bedragen kunnen uitkeren. Zelfs onder ouderen is het leuk, kijk maar hoeveel er mee doen aan de wekelijkse bingo! Maar hoe weet je of je verslaafd bent? En kun je er wat tegen doen?
Weet wat je doet
Het voornaamste is dat je jezelf onder controle hebt. Dit is natuurlijk met alles zo, maar zeker ook met gokken. Om te weten of je jezelf onder controle hebt, zul je moeten weten wat je reden is waarom je gokt. Is het voor je plezier, of probeer je bewust die jackpot binnen te slepen en hou je niet op voordat je hem hebt gewonnen? Het kan zijn dat je het spel blackjack leuk vind omdat je een strategie hebt gevonden die je veel voordeel oplevert. Bij roulette kan het zijn dat je veel succes hebt omdat je ergens goed bent met getallen en wellicht veel ingevingen krijgt. Maar pas goed op, want verliezen werkt vaak nog meer motiverend dan winnen. Als je wint is het leuk of geweldig leuk, maar als je verliest is je drang om je verloren bedrag terug te winnen vaak erg groot.
Als een kind zo blij
Een gokverslaving is wat anders dan de gemiddelde verslaving, omdat je niet iets physiek drinkt of eet of op een andere manier tot je neemt. Een gokverslaving is puur psychisch, je wil meer en meer en meer. Dit komt omdat het een spel is en als kinderen zijn we al gek op spelen. Onderschat het niet, we worden volwassen, maar die drang om te willen spelen blijft in ons zitten. We zullen minder gauw van een glijbaan afgaan of gaan schommelen, daarom zijn we erg blij met deze volwassen vorm van spelen.
Afkickverschijnselen
Als je toch een gokverslaving hebt, zul je moeten afkicken. En dit is geen pretje. Ondanks dat het maar een psychische gebeurtenis is, deze verslaving, en je je lichaam nergens afhankelijk van gemaakt hebt, kan het heel veel met je doen als je ervan gaat afkicken. Zo kun je allerlei ontwenningsverschijnselen krijgen, zoals:
- hoofdpijn;
- zweten;
- trillen;
- vermoeidheid;
- niet kunnen slapen;
- angst;
- agressie;
- depressie en;
- andere lichamelijke en geestelijke kwalen.
Vraag gerust om hulp
Gelukkig kun je van elke verslaving afkomen, zo ook van een gokverslaving. Er zijn meerdere instanties die je hierbij kunnen helpen. De afkickverschijnselen hoeven ook niet lang te duren, dit hangt allemaal af van je eigen proces en hoe diep je er in verzeild was. Sterk blijven en het komt allemaal wel weer goed. Moet je je zorgen maken? Je komt er maar op 1 manier achter en dat is een test doen. Je hoeft hiervoor niet naar het ziekenhuis, je kunt gewoon even op deze link klikken en na 12 keer klikken weet je genoeg! Waarom is het belangrijk om te weten? Dit is om de simpele reden dat we vinden dat gokken leuk moet blijven. Als we er last van beginnen te krijgen kunnen we daar het beste maar gewoon wat aan doen, vindt u ook niet?
Maak je trouwens niet al teveel zorgen, gemiddeld heeft 1% van de bevolking last van een gokverslaving. Vaak weet je zelf al wel of je daarbij hoort of niet.